Tips bij het kopen van een paardentrailer

Wie een paard heeft, zal deze weleens moeten vervoeren. Je wil er bijvoorbeeld op uit om op een andere plek dan normaal paard te rijden. Zoals in een mooi bosgebied of op het strand. En als je aan paardensport doet, zal je regelmatig je paard naar andere plekken moeten brengen. Dan heb je uiteraard een paardentrailer nodig. Je hebt dan de keuze tussen een nieuw of tweedehands exemplaar. Het voordeel van de eerste is dat je ervan uit kan gaan dat de trailer in een zeer goede staat is. Maar ja, een nieuw exemplaar is uiteraard wel een stuk duurder dan als je er eentje van iemand overneemt. Ook die kan je van goede kwaliteit krijgen. Alleen doe je er dan goed aan hem zelf even te controleren, voordat je overgaat tot de koop. Je wil natuurlijk wel dat jij en je paard veilig de weg op kunnen. In deze blog staan wat belangrijke aandachtspunten voor als je een trailer gaat kopen.

Check de kwaliteit

Wanneer je een tweedehands trailer gaat kopen, is het belangrijk een aantal dingen te checken, voordat je overgaat tot de koop. Check de banden op slijtage, scheuren en vervorming. Kijk naar de as om te verifiëren of de wielen recht staan. Bij het chassis en de dragende delen ga je na of er sprake is van roestvorming. Vergeet ook niet de verlichting te checken: zijn alle verplichte lichten aanwezig en doen ze het allemaal? Doe ook een check van de remmen, het sluitwerk, de koppeling, de breekkabel en de speling van de wiellagers. Als dit alles in orde is, kan je gerust overgaan tot de koop van je trailer!

Check de MTM

Velen denken dat als je met een aanhangwagen gaat rijden, je een rijbewijs BE zou moeten hebben, maar dat is niet altijd nodig. Heeft de trailer bijvoorbeeld een maximale toegelaten massa (ofwel: MTM) van 750 kilo, dan kan je er gewoon de weg mee op met een rijbewijs B. In dit geval hoef je de trailer ook niet te laten inschrijven en keuren. Wel moet je ervoor zorgen dat de aanhangwagen hetzelfde nummerbord krijgt als die van je auto. Is de MTM wel hoger dan 750 kilogram, maar samen met de MTM van je auto niet hoger dan 3,5 ton, dan voldoet een rijbewijs B overigens ook nog. Maar je bent in dat geval wel verplicht om de aanhangwagen in te schrijven en periodiek te laten keuren. Ook is een Q-nummerplaat dan noodzakelijk en moet je dan een aparte verzekering afsluiten voor je trailer. Het is dus belangrijk de MTM van de trailer en eventueel je auto te checken en als deze samen meer dan 3,5 ton bedraagt, nagaan welk ander rijbewijs je nodig hebt om ermee de weg op te kunnen. Bereid je dus goed voor als je een trailer aanschaft en je paard ermee gaat vervoeren!